Nieuw aanbod: boeiende opfrissingscursussen / inspirerende workshops rond Wetenschappen en Techniek voor leerkrachten basisonderwijs.

nieuws

NIEUW

Workshop 'Magneten zijn cool!' (gratis)

Voor wie: leerkrachten 2de graad bao

11 maart van 13.30u – 16u 

Leercentrum Provinciehuis - Universiteitslaan 1 - 3500 Hasselt

Dat magneten elkaar aantrekken weten onze leerlingen wel! Maar weten ze ook dat je er leuke dingen mee kunt maken wanneer ze elkaar afstoten?

Met deze workshop bieden we jullie inspiratie om zwevende, oneindige, en verrassende creaties te ontwerpen zodat jullie leerlingen de kenmerken van magnetisme nooit zullen vergeten. Onderzoeken en ontwerpen gaan tijdens deze workshop hand in hand.

 Schrijf je hier in Magneten zijn cool! (VOLZET)Inspiratiedag STEM (gratis)

Voor wie: leerkrachten basis- en secundair onderwijs

7 maart van 9u – 13u 

Hogeschool PXL - Vildersstraat 5 - 3500 Hasselt

PXL-Education, Universiteit Hasselt, AUHL en Ontdek Techniektalent willen samen leerkrachten, directies en onderwijsondersteuners uit het basis- en secundair onderwijs inspireren en enthousiasmeren om het STEM-verhaal vorm te geven tot op de klasvloer.Ontdek daarom op de inspiratiedag STEM een mogelijk kader voor STEM-projecten, hoe evalueren en vooral veel concreet didactisch materiaal om creatief aan de slag te gaan.Er zijn workshops voor kleuter-, lager en secundair onderwijs.


Ontdek hier de programmabrochure met een overzicht van de keuzesessies.

Inschrijven kan tot en met vrijdag 28 februari 2020Workshop 'STEM XL' (gratis)

Voor wie: leerkrachten 3de graad bao (VOLZET)

29 januari van 9u tot 12u

Leercentrum Provinciehuis - Universiteitslaan 1 - 3500 Hasselt

Pneumatica… Hydraulica… Té moeilijke begrippen en wetenschappen om in jouw klas aan te brengen? Nee hoor!

Met deze workshop maak je deze wetenschappen héél toegankelijk, boeiend en uitdagend voor de leerlingen!

Bovendien gebeuren alle onderzoekjes en het praktisch realiseren van de ontwerpen met herbruikbare, recycleerbare en bijna kosteloze materialen.

Een workshop voor de leerkracht die STEM op een next level wil toepassen binnen de 3e graad! Schrijf je hier in (volzet = maximum aantal deelnemers van 24 personen bereikt)

 Schrijf je hier in (volzet = maximum aantal deelnemers van 24 personen bereikt)


Workshop 'Z in 1' (gratis)

Voor wie: leerkrachten oudste kleuters en 1ste graad bao

11 december van 13.30u – 16u (VOLZET)

27 mei van 13.30u - 16u (VOLZET)

Leercentrum Provinciehuis - Universiteitslaan 1 - 3500 Hasselt

Binnen de leerlijn ‘Z-in-1’ (Constructie) gaan we met de leraren van de oudste kleuters en eerste graad basisonderwijs aan de slag met diverse verbindingsmaterialen die op een onderzoekende wijze aangereikt worden. Welke materialen en gereedschappen heb je nodig om de constructie stevig te maken? Hoe kun je als leraar dit op een onderzoekende manier aanbieden? Welke handige hulpmiddelen kun je hier voor gebruiken en aanreiken? We laten de leraren hier uitgebreid mee kennis maken én experimenteren. Verder willen we nog vernieuwende leermiddelen aanreiken om eventueel toekomstgezien in de school te kunnen gebruiken.

 Schrijf hier in: workshop Z in 1 (volzet = maximum aantal deelnemers van 2 x 25 personen bereikt)


Workshop 'Ice Ice Baby' (gratis)

Voor wie: leerkrachten 1ste graad bao

06 november van 13.30u – 16u (VOLZET)

Leercentrum Provinciehuis - Universiteitslaan 1 - 3500 Hasselt

Binnen de leerlijn ‘Experimenteren met biochemie’ gaan we met leraren van de eerste graad aan de slag om vanille-ijs te maken. We laten jullie kennis maken met het onderzoek naar aggregatietoestanden. Verder bieden we jullie een exclusieve uitbreiding aan die jullie nadien in de klas kunnen toepassen. Deze speciale workshop geven we daarom de benaming: ‘Ice ice baby!’.

 Schrijf je hier in (volzet = maximum aantal deelnemers van 24 personen bereikt)


Opleiding LEGO Education (gratis)


Voor wie: leerkrachten 2e graad bao

01 oktober van 9u – 12u (beginners = VOLZET)

01 oktober van 13u tot 16u (gevorderden = VOLZET)

LEGO Studio PXL Hasselt - Vilderstraat 5 - 3500 Hasselt

Tijdens deze workshops stellen we de lespakketten en de leersets WeDo 1.0 voor en gaan we er ook mee aan de slag. Door LEGO-modellen te bouwen en tot leven te brengen, begrijpen leerlingen beter hoe technologie een steeds belangrijkere rol speelt in hun dagelijkse leven. Het betrekken van vakken als informatica, taal en wiskunde in het lesgebeuren, is een absolute meerwaarde.

 Schrijf je hier in (volzet = maximum aantal deelnemers van 48 personen bereikt)


Workshop 'Ontdek de ontdekdoos' (gratis)

Voor wie: kleuterleraren

02 oktober van 13.30u – 16u (= VOLZET)

20 november van 13.30u – 16u (= VOLZET)

27 november van 13.30u – 16u (= VOLZET)

Leercentrum Provinciehuis - Universiteitslaan 1 - 3500 Hasselt

Tijdens de workshop ‘Ontdek de ontdekdoos’ gaan we creatief aan de slag om een eigen ontdekdoos binnen de leerlijn van “Wat’t een aantrekking” (thema magnetisme) te maken. Deze workshop wordt aangeboden aan enthousiaste kleuterleraren die hun leerlingen willen uitdagen om onderzoekend aan de slag te gaan. Je zal huiswaarts keren met een bruikbare ontdekdoos die je verder kan uitwerken met alledaagse huis-, tuin- en keukenmaterialen.

Schrijf je hier in (volzet = maximum aantal deelnemers van 67 personen bereikt)


Opleiding LEGO Education (gratis)

Voor wie: leerkrachten 3e graad bao

15 oktober van 9u – 12u (beginners = VOLZET)

15 oktober van 13u tot 16u (gevorderden = VOLZET)

LEGO Studio PXL Hasselt - Vilderstraat 5 - 3500 Hasselt

Tijdens deze workshops stellen we de lespakketten en de leersets Machines & Mechanismen voor en gaan we er ook mee aan de slag. Het M&M-pakket biedt heel wat mogelijkheden om als echte engineers aan de slag te gaan. Met heel veel leuke doe-opdrachten leer je stap voor stap handelen en denken. Al spelend leren is hier echt van toepassing.

Schrijf je hier in (volzet = maximum aantal deelnemers van 48 personen bereikt)

Welkom bij Ontdek Techniektalent


 Ontdek Techniektalent is een initiatief van het Flankerend Onderwijs van de Provincie Limburg, dat tot doel heeft kinderen uit het gewone en buitengewone kleuter- en basisonderwijs op een speelse manier kennis te laten maken met Wetenschap en Techniek en hun talent hiervoor stimuleren.


Het project biedt onder andere vorming, ondersteuning en methodieken aan voor leerkrachten uit het kleuter- en basisonderwijs. Met het netwerk bestaande uit de pedagogische begeleiding, de Limburgse hogescholen, de Limburgse nijverheidsscholen en bijna alle kleuter- en basisscholen streven we naar het verhogen van de technische geletterdheid van al onze jongeren.


De projectpijlers zijn:

  • ondersteunen van de visie rond Wetenschap en Techniek op de klasvloer
  • leerkrachten vorming aanbieden om vertrouwd te geraken met STEM-gerelateerde inhouden en de daaraan verbonden pedagogisch-didactische aanpak
  • leermiddelen ter beschikking stellen en methodieken aanreiken om Wetenschap en Techniek in de eigen vertrouwde schoolomgeving te brengen  


Het ontwikkelen van leerlijnen rond Wetenschap en Techniek biedt kansen en nieuwe inzichten om het probleemoplossend denken en handelen te oefenen bij jonge kinderen.

header

Doelstellingen

Het Ontdek Techniektalent project heeft volgende doelstellingen:


  • De drempel naar richtingen met Techniek & Wetenschap verlagen.
  • Aandacht en ondersteuning bij het realiseren van de ontwikkelingsdoelen en eindtermen Techniek en Wetenschap in het basisonderwijs vertrekkende vanuit een onderzoekende, ontwerpende houding.
  • Jongeren van het basisonderwijs hun interesses en talenten voor Techniek & Wetenschap laten ontdekken.
x

Gebruiker scholen aanpassen

x

Geen toegang

Om naar deze pagina te surfen moet je een login hebben.